Na wakacje autostopem?
An-Mag.pl
Date
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
3 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
1 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
2 minDate
Reading time
1 minPrzechowywanie żywności w taki sposób, aby jak najdłużej zachowała ona świeżość i wszystkie swoje wartości odżywcze to nie lada wyzwanie. Idealnym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w pakowarkę próżniową. Mamy pewność, że do jedzenia zapakowanego próżniowo nie ma dostępu powietrze, a także bakterie i pleśń, jest więc to wysoce bezpieczny sposób pakowania. Próżniowo możemy zapakować dosłownie wszystko: mięso, ryby, warzywa, owoce, czy sery, jak również gotowe dania, np. pierogi. Z tego sposobu pakowania korzysta się zarówno w handlu, jak i gospodarstwach domowych.
Pieczywo zapakowane niepróżniowo w warunkach pokojowych zachowa świeżość przez 2-3 dni, natomiast próżniowo 7-8 dni. Drób, który w lodówce „poleży” również przez 2-3 dni, zapakowany próżniowo będzie świeży nawet po tygodniu. Twaróg, który zżółknie już po ok. 5 dniach, zapakowany próżniowo nada się do spożycia nawet po dwóch tygodniach. Nie ma więc żadnych wątpliwości, że pakowanie próżniowe to doskonały sposób na przechowywanie żywności.
Wyróżniamy dwa typy pakowarek próżniowych:
a) pakowarki komorowe – w ich przypadku produkt wraz z jego opakowaniem umieszcza się wewnątrz specjalnej komory; w tego typu pakowarkach możemy zapakować większą ilość żywności w krótkim czasie, dlatego wykorzystywane są one w większych zakładach spożywczych;
b) pakowarki bezkomorowe (listwowe) – używa się ich w domach i małej gastronomii; produkt wraz z workiem umieszcza się na zewnątrz, a wewnątrz urządzenia na listwie układa się otwarty koniec folii.
komentarze wyłączone