Przechowywanie żywności w taki sposób, aby jak najdłużej zachowała ona świeżość i wszystkie swoje wartości odżywcze to nie lada wyzwanie. Idealnym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w pakowarkę próżniową. Mamy pewność, że do jedzenia zapakowanego próżniowo nie ma dostępu powietrze, a także bakterie i pleśń, jest więc to wysoce bezpieczny sposób pakowania. Próżniowo możemy zapakować dosłownie wszystko: mięso, ryby, warzywa, owoce, czy sery, jak również gotowe dania, np. pierogi. Z tego sposobu pakowania korzysta się zarówno w handlu, jak i gospodarstwach domowych.
Pakowarka próżniowa znacznie przedłuża świeżość produktów
Pieczywo zapakowane niepróżniowo w warunkach pokojowych zachowa świeżość przez 2-3 dni, natomiast próżniowo 7-8 dni. Drób, który w lodówce „poleży” również przez 2-3 dni, zapakowany próżniowo będzie świeży nawet po tygodniu. Twaróg, który zżółknie już po ok. 5 dniach, zapakowany próżniowo nada się do spożycia nawet po dwóch tygodniach. Nie ma więc żadnych wątpliwości, że pakowanie próżniowe to doskonały sposób na przechowywanie żywności.
Rodzaje pakowarek próżniowych
Wyróżniamy dwa typy pakowarek próżniowych:
a) pakowarki komorowe – w ich przypadku produkt wraz z jego opakowaniem umieszcza się wewnątrz specjalnej komory; w tego typu pakowarkach możemy zapakować większą ilość żywności w krótkim czasie, dlatego wykorzystywane są one w większych zakładach spożywczych;
b) pakowarki bezkomorowe (listwowe) – używa się ich w domach i małej gastronomii; produkt wraz z workiem umieszcza się na zewnątrz, a wewnątrz urządzenia na listwie układa się otwarty koniec folii.
komentarze wyłączone